Oferta

Exod şi revoluţie

26,97lei 22,50lei

Autor: Michael Walzer
Traducere: Claudiu Vereş
140 pagini

© Basic Books, 1985
© TACT, 2011

Cod Produs: 472 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4502

Descriere

Exod şi revoluţie este o carte despre o idee de mare prezenţă şi forţă în gândirea politică occidentală, ideea salvării de suferinţă şi de asuprire: revoluţia, eliberarea în lumea de aici. Michael Walzer caută să arate că originile acestei idei se găsesc în povestea eliberării lui Israel din Egipt şi să propună apoi o interpretare a cărţilor biblice Exod, Numeri şi Deuteronom menită să explice însemnătatea lor pentru generaţii la rând de radicali politici şi religioşi. Salvarea din robie, călătoria prin pustiu, legământul de la Sinai, ţara promisă – toate acestea figurează la loc de cinste în literatura revoluţiei. Într-adevăr, revoluţia a fost adesea imaginată ca o reproducere a Exodului, iar Exodul a fost conceput ca program revoluţionar. Asemenea reprezentări merită urmărite, căci, chiar dacă nu spun întregul adevăr, ele aruncă lumină atât asupra cărţilor vechi, cât şi asupra formelor de acţiune politică specific moderne. Autorul se mişcă, aşadar, între naraţiunea biblică (şi comentariile cele mai autorizate), pe de o parte, şi, pe de altă parte, opusculele şi tratatele, sloganurile şi cântecele politicii radicale.

 

Despre autor

Michael Walzer (n. 1935), filosof american. A studiat istoria şi filosofia politică în Statele Unite ale Americii şi în Anglia, la Universităţile Brandeis, Cambridge şi Harvard. A predat la Universitatea Princeton (1962-1966) şi la Universitatea Harvard (1966-1980). Din 1980 este membru permanent al Şcolii de Ştiinţe Sociale din cadrul Institutului de Studii Avansate de la Princeton.

Lucrări principale:

The Revolution of the Saints. A Study in the Origins of Radical Politics [ed. rom.: Revoluţia sfinţilor. Un studiu despre originea politicii radicale, Editura Tact, Cluj, în curs de apariție] (1965),
Regicide and Revolution [Regicid şi revoluţie] (1974),
Just and Unjust Wars [Războaie drepte şi nedrepte] (1977),
Spheres of Justice [Sfere ale dreptăţii] (1983),
Exodus and Revolution [ed. rom.: Exod şi revoluţie, Editura Tact, Cluj, 2011] (1985),
Toward a Global Civil Society [Spre o societate civilă globală] (1995),
On Toleration [Despre tolerare] (1997),
Politics and Passion: Toward A More Egalitarian Liberalism [Politică şi pasiune: spre un liberalism mai egalitar] (2004).

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Exod şi revoluţie”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…