Oferta

Lizibilitatea lumii

(1 recenzie client)

47,20lei 39,50lei

Autor: Hans Blumenberg
Traducător: Maria-Magdalena Anghelescu
428 pagini

© Suhrkamp Verlag, 1981
© Editura TACT, 2011

Cod Produs: 481 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4520

Descriere

Dar tocmai în cazul unei metafore a totalităţii naturii şi lumii, totul depinde de gradul de coerenţă cu care mijloacele de expresie ale unui autor se angrenează, se susţin, se clarifică sau interferează reciproc. Numai aşa este cu putinţă ca terminologia, vrând-nevrând pală, a unei construcţii atât de mari să câştige adaosul concreteţii, nu atât fundamentale cât de fundal. Numai la întrebarea: „În ce fel ni se oferă realitatea?”, „cum i s-a oferit sau cum trebuie să i se fi oferit ea unei anumite epoci, unui anumit autor?” va putea primi răspunsuri descriptive – sau va putea fi formulată, măcar, mai precis.

Când părăsim sfera dorinţelor şi imaginaţiei, este oare realitatea acest exotic straniu, pe care trebuie să-l contemplam doar cu gura căscată, să-l îngrădim în insistenţa lui inoportună, iar în rest să-l lăsăm în pace? Sau nu cumva realitatea se prezintă ca masa maleabilă a unui ansamblu de disponibilităţi, care atrage atenţia unui demiurg şi care ne evocă, în primul rând şi în ultimul rând, energia necesară pentru a o modela? Sau poate-i anticamera muzeului de artă, în care piesele alese ne sunt pregătite pentru exercitarea şi rafinarea gustului? Sau este, în fine, inscripţia de pe zidul neantului, trimiţând după colţul în spatele căruia se-ascunde realitatea ultimă şi necunoscută, sau trimiţând, prin alte scrieri, tot la ea însăşi?

 

Despre autor

Hans Blumenberg (1920-1996), filosof german. A făcut studii de filosofie, germanistică şi filologie clasică, iniţial la academiile filosofico-teologice din Paderborn şi Frankfurt (1939-1941), iar după 1945 la Universitatea din Hamburg, obţinând doctoratul (1947) şi abilitarea (1950) în filosofie la Universitatea din Kiel. Începând cu 1958 a predat filosofia la Universităţile din Hamburg, Gießen, Bochum şi Münster.

Lucrări principale:

Paradigmen zu einer Metaphorologie [Paradigme pentru o metaforologie] (1960),
Die Legitimität der Neuzeit [Legitimitatea epocii moderne] (1966),
Die Genesis der kopernikanischen Welt [Geneza lumii copernicane] (1975),
Arbeit am Mythos [Lucrul cu mitul] (1979),
Die Lesbarkeit der Welt [Lizibilitatea lumii] (1981),
Lebenszeit und Weltzeit [Timpul vieţii şi timpul lumii] (1986),
Höhlenausgänge [Ieşiri din peşteră] (1989).

1 recenzie pentru Lizibilitatea lumii

  1. tact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…