Oferta

Monoteismul şi limbajul violenţei

Autori: Jan Assmann
(2 recenzii clienți)

17lei 15lei

Autor: Jan Assmann
Traducere: Maria-Magdalena Anghelescu
Prefață: Hubert Christian Ehalt
Postfață: Ovidiu Țichindeleanu
72 pagini

© Picus Verlag ges.m.b.H, Vienna, 2006
© TACT, 2012

Cod Produs: 467 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4492

Descriere

Odată cu dezvoltarea instituţiilor religioase, istoricii cunosc şi vechile fundamentalisme, împreună cu formele lor de exprimare. Din zonele întunecate ale istoriei europene, în care a avut loc şi dezvoltarea şi accentuarea iluminismului, fac parte şi Inchiziţia, autodafé-urile, persecuţia şi uciderea unor oameni care aveau o altă convingere.

Abia în epoca secularizării, a Iluminismului şi a Concordatului, creştinismul a devenit atât de blând şi prietenos, aşa cum îl întâlnim astăzi în activitatea dedicată a instituţiilor bisericeşti, care militează, între altele, pentru un tratament adecvat al imigranţilor şi al celor fără adăpost.

Dacă în lumea occidentală de astăzi este deplânsă uneori pierderea unor valori şi idei, ar trebui să ne gândim că poate tocmai această „pierdere de adevăr” a fost cea care a pus fundamentele vitale pentru o civilizare a societăţii în epoca modernă.

Reprimarea utilizării forţei şi a violenţei în limbaj şi în faptă este o sarcină permanentă, aparent nelimitată, în societate şi cultură. Numai dacă reţeaua intelectuală a studiilor culturale şi a criticii culturii sunt strâns legate într-un spaţiu public foarte larg, există şansa de a „împiedica încă de la început” o evoluţie negativă. Munca unor cercetători ca Jan Assmann şi a unor cărţi ca volumul de faţă au, în acest context, o mare importanţă.

 

Despre autor

Jan Assmann (n. 1938), istoric şi teoretician al culturii. A studiat egiptologia, arheologia şi limbile clasice la München, Heidelberg, Paris şi Göttingen. A predat la Universitatea din Heidelberg (1976 – 2003), în prezent fiind profesor la Universitatea din Konstanz; ca profesor invitat a ţinut cursuri, seminarii şi conferinţe la mai multe instituţii de învăţământ superior din Franţa, Israel şi Statele Unite ale Americii.

Lucrări principale:

Stein und Zeit [Piatră şi timp] (1992),
Die Mosaische Unterscheidung oder Der Preis des Monotheismus [Distincţia mozaică sau Preţul monoteismului] (2003),
Religio duplex. Ägyptische Mysterien und europäische Aufklärung [Religio duplex. Mistere egiptene şi iluminism european] (2010).

2 recenzii pentru Monoteismul şi limbajul violenţei

  1. tact

  2. tact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…