Oferta

Munca lui Iov

(1 recenzie client)

28,90lei 24,00lei

Autor: Antonio Negri
Traducere: Alex Cistelecan
144 pagini

© Manifestolibri srl, Roma, 2002
© TACT, Cluj-Napoca, 2012

Cod Produs: 468 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4494

Descriere

Am început să scriu Munca lui Iov în îndepărtatul 1982 sau 1983. Eram în al patrulea an de închisoare. În acelaşi timp scriam despre Leopardi. Lucram, aşadar, tot asupra suferinţei. Leopardi constituia o fenomenologie şi o poetică, Iov reprezenta exemplum-ul. Situaţia în care mă găseam era într-adevăr disperată: mă aflam deja de-o bună bucată de timp într-o închisoare specială, închis doar pe motive politice, şi nu ştiam cum să ies din asta. Căutam în analiza suferinţei o cheie pentru a rezista. Cu toate acestea, odată depăşită iluzia că m-aş putea apăra în faţa unei puteri absolute, problema era aceea de a nu mă scufunda din punct de vedere intelectual în durerea şi în mizeria puşcăriei şi de a dezvolta o lectură adecvată a represiunii, tocmai cu scopul de a rezista şi a interpreta însăşi înfrângerea politică drept o critică a puterii. Odată ieşit din închisoare şi constrâns la exil în 1983, problema nu s-a schimbat: interpretarea acelei stări de suferinţă devenise pentru mine un moment esenţial de rezistenţă. Existau zeci de lecturi ale lui Iov: niciuna nu reuşise să găsească un răspuns la chestiunea teologică a răului: Si Deus est, unde malum? Si malum est, cur Deus? Dar aici nu era vorba doar de a înţelege, ci era vorba şi de a descoperi cum se poate pregăti o cale către eliberare: o problemă practică, nu o teodicee. Eliberare, în închisoare şi în exil, în absolutul puterii, şi totuşi eliberare de o înfrângere politică ce începea să apară drept o trecere istorică – şi apoi constatarea sfârşitului unei epoci care nu mai poate fi restaurată, şi explicaţia coşmarului unei utopii devenite teroare. Cum se putea urma calea lui Iov, căutând eliberarea?

 

Despre autor

Antonio Negri (n. 1933), filosof italian. A studiat filosofia la Universitatea din Padova, în 1967 obţinând o catedră la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul aceleiaşi universităţi. Activ politic încă din anii 1950, a fost unul din fondatorii organizaţiei Potere Operaio (1969), devenită ulterior Autonomia Operaia (1973). În 1979 a fost arestat şi întemniţat din motive politice. Deşi procesul încă nu începuse, în 1983 a fost eliberat temporar; refugiindu-se în Franţa, a predat la Universitatea Paris VIII (Saint Denis). În 1997 a revenit în Italia, fiind încarcerat până în 2003. În prezent susţine cursuri şi seminarii la Collège international de philosophie din Paris.

Lucrări principale:

Descartes politico o della ragionevole ideologia [Descartes politic sau despre ideología rezonabilă] (1970),
Marx oltre Marx: quaderno di lavoro sui Grundrisse [Marx dincolo de Marx: caiet de lucru pe Grundrisse] (1979),
Il lavoro di Giobbe: il famoso testo biblico come parabola del lavoro umano [ed. rom.: Munca lui Iov: faimosul text biblic ca parabolă a muncii umane, Editura Tact, Cluj, 2012] (1990),
Il potere costituente: saggio sulle alternative del moderno [Puterea constituantă: studiu asupra alternativelor modernităţii] (1992),
La costituzione del tempo: prolegomeni. Orologi del capitale e liberazione comunista [ed. rom.: Constituţia timpului: prolegomene. Orologii ale capitalului şi eliberare comunistă, Editura Tact, Cluj, 2012 ] (1997).

Împreună cu filosoful american Michael Hardt a publicat trilogía formată din volumele Empire [Imperiu] (2000), Multitude [Multitudine] (2004)  şi Commonwealth [Bunuri comune] (2009).

1 recenzie pentru Munca lui Iov

  1. tact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…