Oferta

Ornamentul maselor. Eseuri

(2 recenzii clienți)

49,00lei 39,79lei

Autor: SIEGFRIED KRACAUER
Traducere, prefață și note: Christian Ferencz-Flatz
427 pagini

© Suhrkamp Verlag, 1963

© TACT, 2016

Cod Produs: 1417g Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4649

Descriere

În studiile culturale, eseurile lui Siegfried Kracauer din „Ornamentul maselor” reprezinta poate cea mai importanta sursa de inspiratie pentru analiza culturii de masa, in special a unor fenomene atat de răspândite ca filmul, sportul, cultul celebritaților, petrecerea timpului liber.

Stradă cu sens unic (Benjamin), Jargonul autenticității (Adorno) și Ornamentul maselor (Kracauer) sunt trei cărți ce formează o constelație. Publicată în 1963, cea din urmă este, într-un fel, simultană cu primele două, în pofida distanței temporale de aproape patruzeci de ani dintre ele, în măsura în care, pe de o parte, eseurile care o compun au fost scrise în aceeași perioadă ca Stradă cu sens unic (1920-1926), iar, pe de altă parte, volumul ca întreg a fost publicat tocmai în momentul în care era pregătit pentru tipar Jargonul autenticității (1963) – o carte care, altminteri, are la rândul ei drept obiect tot Germania prefascistă. Mai mult, în condițiile în care fiecare dintre aceste cărți implică deopotrivă, într-un chip mai mult sau mai puțin direct, și o critică a lucrării precedente – Ornamentul maselor conține o cronică de întâmpinare critică a lui Kracauer la Stradă cu sens unic, iar Jargonul autenticității e văzut de Adorno ca o completare critică la unul dintre eseurile din Ornamentul maselor –, aceste ecouri mutuale sunt în mod vădit mai mult decât doar un șir de coincidențe curioase.”(Christian Ferencz-Flatz)

 

Despre autor

Siegfried Kracauer (1889-1966) a fost un scriitor, jurnalist, sociolog, critic cultural şi teoretician al cinematografiei, asociat uneori teoriei critice a Şcolii de la Frankfurt.

Lucrări principale:

Soziologie als Wissenschaft [Sociologia ca știință] (1922),
Die Angestellten. Aus dem neuesten Deutschland [ed. rom.: Salariații. Din Germania cea mai recentă, Editura Tact, Cluj, 2012] (1930),
Propaganda and the Nazi War Film [Propaganda și filmul nazist de război] (1942),
Theory of Film. The Redemption of Physical Reality [Teoria filmului. Izbăvirea realității fizice] (1960),
Das Ornament der Masse [ Ornamentul maselor] (1963).

2 recenzii pentru Ornamentul maselor. Eseuri

  1. tact

  2. tact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…