Oferta

Teologia după revoluţia copernicană

Autori: Jacob Taubes

20,23lei 17,00lei

Autor: Jacob Taubes
Traducere: Andrei State şi George State
Îngrijire ediţie şi prefaţă: Claudiu Vereş
100 pagini

© Wilhelm Fink Verlag, München,1996, 2007
© TACT, 2009,

Cod Produs: 476 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4510

Descriere

Cele cinci scrieri ale lui Jacob Taubes publicate în această carte au apărut iniţial în limba engleză, între anii 1949 şi 1963. Raţiunile juxtapunerii celor cinci texte trebuie explicitate. Deşi simpla parcurgere a titlurilor sub care au fost aşezate lasă să se înţeleagă că tema care le subîntinde este teologia, coeziunea lor internă vine de altundeva. Acelaşi efort hermeneutic străbate fiecare text în parte, cu intenţia declarată de a pune în evidenţă liniile de forţă ale spaţiului logic deschis de revoluţia copernicană, spaţiul propriu-zis modern, şi, în paralel, de a examina posibilităţile de desfăşurare ale discursului şi reflecţiei teologice într-un asemenea spaţiu logic. Nu este vorba de a aplica în cazul particular al teologiei o metodă de interpretare, verificată deja sau verificabilă oricum şi în alte cazuri, ci, cum se va vedea, de a reliefa relaţia fundamentală ce leagă escatologia teologică de naşterea modernităţii. Însă, chiar dacă prin principiul ei escatologic stă, după Taubes, la originea epocii moderne, teologia creştină va cunoaşte în noua epocă un destin cel puţin paradoxal, dacă nu de-a dreptul fatal.

 

Despre autor

Jacob Taubes (1923-1987), filosof, istoric al religiilor, rabin. S-a născut la Viena, a studiat în Elveţia, la Zürich şi Basel, iar apoi a lucrat în cadrul Seminarului Teologic Evreiesc din New York, la Universitatea din Ierusalim şi la Universitatea Harvard. În Statele Unite ale Americii a predat la universităţile Princeton şi Columbia. Din 1966 a ţinut cursuri şi seminarii la Freie Universität din Berlin şi la Maison des Sciences de l’Homme din Paris. În mare parte, opera sa a fost publicată postum.

Lucrări principale:

Abendländische Eschatologie [ed. rom.: Escatologia occidentală, Editura Tact, Cluj, 2008] (1947),
Ad Carl Schmitt. Gegenstrebige Fügung [Lui Carl Schmitt. Potrivire împotriva firii] (1987),
Die Politische Theologie des Paulus [ed. rom.: Teologia politică a lui Pavel, Editura Tact, Cluj, 2011] (1993),
Vom Kult zur Kultur. Gesammelte Aufsätze zur Religions- und Geistesgeschichte [De la cult la cultură. Eseuri de istorie şi filosofie a religiei] (1996),
Der Preiss des Messianismus. Briefe von Jacob Taubes an Gershom Scholem und andere Materialen [Preţul mesianismului. Scrisori către Gershom Scholem şi alte materiale] (2006).

A editat trei lucrări tematice intitulate Religionstheorie und Politische Theologie [Teorie a religiei şi teologie politică] (1983-1987).

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Teologia după revoluţia copernicană”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…