Oferta

Teologia politică a lui Pavel

Autori: Jacob Taubes
(1 recenzie client)

27,94lei 23,50lei

Autor: Jacob Taubes
Traducere și note: Maria-Magdalena Anghelescu
192 pagini

© Wilhelm Fink Verlag, 1993
© TACT, 2011

Cod Produs: 471 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4500

Descriere

În februarie 1987, cu câteva săptămâni înaintea morţii sale, Jacob Taubes a ţinut în faţa unui mic grup de ascultători patru prelegeri despre Pavel, pe care le-a conceput drept testamentul său spiritual. Editate pe baza unei înregistrări audio, ele formează substanţa cărţiiTeologia politică a lui Pavel. Ca un outsider radical, Taubes păşeşte pe terenul cercetării paulinice, propunând o contra-lectură a Epistolei către Romani, prin care pune temele tradiţionale în contexte cu totul noi, spre a scoate la lumină trăsăturile iudaice eradicate la Pavel cel creştin. Taubes îşi înţelege confruntarea cu Pavel cel iudaic, nu ca pe un act de reconstrucţie ştiinţific istorică, ci îl interesează mai degrabă ca, în acest punct crucial dintre iudaism şi creştinismul primitiv, să deschidă perspective asupra unor viziuni care, prin consolidări instituţionale de ambele părţi, au fost îngropate şi reprimate total în evoluţia istorică.

 

Despre autor

Jacob Taubes (1923-1987), filosof, istoric al religiilor, rabin. S-a născut la Viena, a studiat în Elveţia, la Zürich şi Basel, iar apoi a lucrat în cadrul Seminarului Teologic Evreiesc din New York, la Universitatea din Ierusalim şi la Universitatea Harvard. În Statele Unite ale Americii a predat la universităţile Princeton şi Columbia. Din 1966 a ţinut cursuri şi seminarii la Freie Universität din Berlin şi la Maison des Sciences de l’Homme din Paris. În mare parte, opera sa a fost publicată postum.

Lucrări principale:

Abendländische Eschatologie [ed. rom.: Escatologia occidentală, Editura Tact, Cluj, 2008] (1947),
Ad Carl Schmitt. Gegenstrebige Fügung [Lui Carl Schmitt. Potrivire împotriva firii] (1987),
Die Politische Theologie des Paulus [ed. rom.: Teologia politică a lui Pavel, Editura Tact, Cluj, 2011] (1993),
Vom Kult zur Kultur. Gesammelte Aufsätze zur Religions- und Geistesgeschichte [De la cult la cultură. Eseuri de istorie şi filosofie a religiei] (1996),
Der Preiss des Messianismus. Briefe von Jacob Taubes an Gershom Scholem und andere Materialen [Preţul mesianismului. Scrisori către Gershom Scholem şi alte materiale] (2006).

A editat trei lucrări tematice intitulate Religionstheorie und Politische Theologie [Teorie a religiei şi teologie politică] (1983-1987).

1 recenzie pentru Teologia politică a lui Pavel

  1. tact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…