Oferta

THEODOR W. ADORNO – Dialectica negativă

(2 recenzii clienți)

48lei 38lei

Autor: Theodor Adorno

Traducere din limba germană și prefață de Christian Ferencz-Flatz
Postfață de Alex Cistelecan

520 pagini

©Suhrkamp Verlag Frankfurt am Main 1966

© TACT, 2019

Cod Produs: 1519-1 Categorie:
ID Produs 5307

Descriere

„E ușor să citești Dialectica negativă din capul locului ca pe o lucrare de metodologie, dat fiind că, încă din prefață, Adorno se angajează în cuprinsul ei să-și „dea cărțile pe față” – chiar dacă comentariul său la această afirmație complică întru câtva o atare lectură simplistă. Căci, conform formulării sale, Dialectica negative oferă într-adevăr o clarificare a metodei, pusă la lucru în textele aplicate ale lui Adorno, dar această teorie a metodei nu vrea în tot cazul să servească drept fundament teoretic lucrărilor respective, ci mai curând drept justificare post festum, iar această schimbare de ordine implică totodată și o schimbare de funcție a considerațiilor metodologice în genere. Altfel spus: Dialectica negativă confirmă modul de a proceda al lucrărilor anterioare, care se dispensau de o fundamentare metodologică prealabilă, ajungând acum la același rezultat și prin articularea explicită a unor probleme de metodă” (din prefața lui Christian Ferencz-Flatz)

„Pe langă Hegel și Heidegger, celălalt mare interlocutor al Dialecticii negative este, desigur, Karl Marx. Într-un fel, cartea reprezintă continuarea, deznodământul, dar și epuizarea tradiției filosofice cunoscute drept „marxism occidental”, începută în anii 1920 prin Istorie și conștiință de clasă a lui Georg Lukács și Marxism și filosofie a lui Karl Korsch. Privind în sens invers această evoluție, din perspectiva pe care ne-o oferă terminusul ei – Dialectica negativă, dar și alte scrieri din ultima perioadă a lui Adorno–, putem trasa raporturile de continuitate, ruptură și întâlnire dintre Marx și Adorno, precum și poziția specifică a celui din urmă în interiorul „marxismului occidental”. Voi încerca să schițez aici aceste raporturi, așa cum se articulează ele în jurul principalelor probleme și concepte ale tradiției marxiste: originea și conceptul capitalismului; capitalismul târziu; clase și luptă de clasă; relații și forțe de producție; bază și suprastructură; teorie și practică”.( din postfața lui Alex Cistelecan)

Despre autor

Theodor W. Adorno (1903-1969), filosof, sociolog și muzicolog german. A studiat filosofia, psihologia și sociologia la Universitatea din Frankfurt, unde a obținut doctoratul (1924) cu o teză despre Husserl și abilitarea (1931) cu o lucrare despre Kierkegaard; de asemenea, în anii 1925 și 1926 a studiat compoziția la Viena sub îndrumarea lui Alban Berg. În 1933, după preluarea puterii de către naziști, a părăsit Germania, stabilindu-se mai întâi în Marea Britanie și apoi în Statele Unite ale Americii. După război a revenit în Germania, fiind numit profesor la Universitatea din Frankfurt. A fost una dintre figurile proeminente ale Institutului de Cercetare Socială (cunoscut și ca Școala de la Frankfurt). Printre scrierile lui se numără: Kierkegaard. Konstruktion des Ästhetischen [Kierkegaard. Construcția esteticului] (1933); Dialektik der Aufklärung. Philosophische Fragmente [Dialectica Luminilor. Fragmente filosofice] (împreună cu Max Horkheimer, 1947); Minima moralia. Reflexionen aus dem beschädigten Leben [Minima moralia. Reflecții dintr-o viață mutilată] (1951); Jargon der Eigentlichkeit. Zur deutschen Ideologie [Jargonul autenticității. Despre ideologia germană] (1964); Negative Dialektik [Dialectica negativă] (1966); Ästhetische Theorie [Teoria estetică] (1970).

2 recenzii pentru THEODOR W. ADORNO – Dialectica negativă

  1. Tact Editura

  2. Tact Editura (proprietar verificat)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…