Oferta

BERTOLT BRECHT – TREI PIESE ANTIFASCISTE

34,00lei 27,00lei

Autor: BERTOLT BRECHT

TREI PIESE ANTIFASCISTE :

CAPETE ROTUNDE ȘI CAPETE ASCUȚITE
Traducere din limba germană și note de Elise Wilk
TEROAREA ȘI MIZERIILE CELUI DE-AL TREILEA REICH
Traducere din limba germană și note de Alice Monica Marinescu
ŠVEJK
Traducere din limba germană și note de Vlad A. Arghir

378 pagini

© 1988, Suhrkamp Verlag

© TACT, 2022

Cod Produs: 2978-2 Categorie:
ID Produs 6934

Descriere

BERTOLT BRECHT – TREI PIESE ANTIFASCISTE : CAPETE ROTUNDE ȘI CAPETE ASCUȚITE ; TEROAREA ȘI MIZERIILE CELUI DE-AL TREILEA REICH ; ŠVEJK

„Principalul pilon pe care se sprijină concepția teatrală brechtiană este teoria și practica efectului de înstrăinare, în slujba unui teatru non- sau antiaristotelic. Brecht propune un teatru care să educe prin distracție și distanțare critică, nu să purifice prin milă și frică, cum impune catharsisul aristotelic. Spectacolul ar trebui să provoace spectatorul să gândească și să acționeze, nu să îl copleșească emoțional. Or această abordare este dezvoltată de Brecht tocmai în opoziție cu ceea ce percepea ca manipulare a emoțiilor și recurs la sentiment în propaganda nazistă. Discursul nazist stârnea emoții primare, precum frica sau ura, prin strategii tipice teatrului burghez. După venirea la putere a naziștilor, Brecht va observa cu ironie amară că niciun regizor care apelează la vechile mijloace de manipulare a emoțiilor nu poate rivaliza în acest domeniu cu propagandiștii naziști.

Teatrului care provoacă emoții necontrolate și adoarme rațiunea, Brecht aspiră să îi opună un teatru științific, care să deconspire mecanismele iluziei și să invite la cunoaștere și la plăcere. Acest teatru, pe care îl numește inițial epic, iar mai târziu dialectic, plasează spectatorul în rolul celui care judecă, analizează, cântărește, se îndoiește.” ( David Schwartz)

Despre autor

BERTOLT BRECHT (1898-1956) este unul dintre cei mai importanți dramaturgi, regizori și teoreticieni de teatru de limbă germană, cu o contribuție majoră la dezvoltarea teatrului și filmului în secolele XX și XXI. Este unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume, comparabil cu William Shakespeare ca număr de montări.
 

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „BERTOLT BRECHT – TREI PIESE ANTIFASCISTE”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…