Descriere
Mihai Goțiu este cel mai avizat jurnalist în mișcările civice din România de la firul ierbii, pe care le urmărește și le documentează de peste 15 ani. În 2007 scria deja că Roșia Montană va deveni cea mai importantă mișcare civică din țară, iar în vara lui 2013 anticipa Toamna Românească. În primăvara și vara lui 2014, după ce a cunoscut direct grupurile din Viena, Berlin, Praga și Paris, dar și membri ai altor grupuri din diaspora, Mihai Goțiu atenționa deja rolul pe care acestea îl vor juca în schimbarea României. În primăvara lui 2015, într-un interviu acordat unui documentarist din Berlin, a fost întrebat care va fi următoarea cauză care îi va mobiliza pe români. A indicat problema pădurilor. O lună mai târziu, mii de români ieșeau în stradă împotriva defrișărilor.
În 2015 s-a decis să scrie o carte despre modul în care s-a născut și s-a dezvoltat spiritul civic din Cluj și cum a influențat acest lucru mișcările sociale din ultimii ani. Punctul de plecare al lucrării este bătălia pentru spațiul public și campaniile de afișe sociale MindBomb din 2002 și 2004. “Șpaga ucide”, “Corupție zilnic” și “Deșpagă-te române!” au fost printre cele mai puternice mesaje ale acelor afișe lipite în mii de exemplare pe zidurile orașelor. În momentul intrării acestei cărți la tipar, zeci de mii de români protestau în stradă sub sloganul ”Corupția ucide”.
Ipoteza inedită pe care Mihai Goțiu o lansează în această carte, ipoteză având la bază o documentare comparativă la fața locului asupra politicilor de urbanism din Viena, respectiv Cluj, e că ne aflăm în mijlocul unor schimbări profunde în România, care depind însă nu doar de implicare, ci și de modul în care gândim și valorificăm spațiul public. Desigur, după lectura cărții, aveți tot dreptul să nu fiți de acord cu autorul, dar faptul că de atâtea ori a anticipat corect ar trebui să dea de gândit. La fel și întrebarea: “Cine sunt fraierii?”.
Recenzii
Nu există încă recenzii.