Oferta

Fraierilor!

Autori: Mihai Goțiu

32,10lei 26,00lei

Fraierilor!

Autor: Mihai Goțiu

210 pagini

Cod Produs: 1626 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4631

Descriere

Mihai Goțiu este cel mai avizat jurnalist în mișcările civice din România de la firul ierbii, pe care le urmărește și le documentează de peste 15 ani. În 2007 scria deja că Roșia Montană va deveni cea mai importantă mișcare civică din țară, iar în vara lui 2013 anticipa Toamna Românească. În primăvara și vara lui 2014, după ce a cunoscut direct grupurile din Viena, Berlin, Praga și Paris, dar și membri ai altor grupuri din diaspora, Mihai Goțiu atenționa deja rolul pe care acestea îl vor juca în schimbarea României. În primăvara lui 2015, într-un interviu acordat unui documentarist din Berlin, a fost întrebat care va fi următoarea cauză care îi va mobiliza pe români. A indicat problema pădurilor. O lună mai târziu, mii de români ieșeau în stradă împotriva defrișărilor.

În 2015 s-a decis să scrie o carte despre modul în care s-a născut și s-a dezvoltat spiritul civic din Cluj și cum a influențat acest lucru mișcările sociale din ultimii ani. Punctul de plecare al lucrării este bătălia pentru spațiul public și campaniile de afișe sociale MindBomb din 2002 și 2004. “Șpaga ucide”, “Corupție zilnic” și “Deșpagă-te române!” au fost printre cele mai puternice mesaje ale acelor afișe lipite în mii de exemplare pe zidurile orașelor. În momentul intrării acestei cărți la tipar, zeci de mii de români protestau în stradă sub sloganul ”Corupția ucide”.

Ipoteza inedită pe care Mihai Goțiu o lansează în această carte, ipoteză având la bază o documentare comparativă la fața locului asupra politicilor de urbanism din Viena, respectiv Cluj, e că ne aflăm în mijlocul unor schimbări profunde în România, care depind însă nu doar de implicare, ci și de modul în care gândim și valorificăm spațiul public. Desigur, după lectura cărții, aveți tot dreptul să nu fiți de acord cu autorul, dar faptul că de atâtea ori a anticipat corect ar trebui să dea de gândit. La fel și întrebarea: “Cine sunt fraierii?”.

 

Despre autor

Mihai Goțiu (născut în 6 decembrie 1973, Ilia, jud. Hunedoara). A absolvit Colegiul Naţional „Decebal” din Deva (1992) şi a studiat dreptul şi jurnalistica la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj- Napoca (1992-1997). A debutat în presa scrisă şi în radio în 1993, acoperind toate domeniile jurnalistice (sportiv, social, politic, cultural, economic), colaborând atât cu presa locală, cât şi cu cea naţională. între 2006 şi 2010 a fost redactor-şef la Ziarul Clujeanului, Clujeanul şi Viaţa Clujeanului. Din 2010 este analist-comentator la VoxPublica. In 2013 s-a implicat în redactarea ziarului Apusenii Liberi, realizat pe bază de voluntariat şi tipărit din donaţii publice. Colaborator al Departamentului de Jurnalistică (2007-2009) şi al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie (din 2008) de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. în februarie 2012, împreună cu membri ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană, a realizat primul demers de tip Yes Men din România, cumpărarea naţionalei de fotbal. Este scenarist şi regizor al filmelor din seria Retman şi Retmagia, proiect coordonat de psihologul Daniel David, prin care, în premieră mondială, desenele animate sunt folosite în scop terapeutic în tratarea diferitelor probleme ale copiilor (depresie, furie, teama de a vorbi în public, sentimentul de vinovăţie)
 

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Fraierilor!”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…