Oferta

Austeritatea. Istoria unei idei periculoase

Autori: Mark Blyth
(7 recenzii clienți)

43,35lei 36,00lei

Autor: MARK BLYTH

Traducere: Silvia Dumitrache

Cuvânt‑înainte: Cornel Ban

Pagini: 420

© TACT, 2015

Cod Produs: 1511 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4611

Descriere

„Să nu ne mai ascundem după deget, ne spune Mark Blyth, profesor de economie politică la Universitatea Brown din SUA. Austeritatea e o prostie, și chiar acolo unde ni se spune că funcționează, lanțul cauzal nu duce la austeritate, ci la alte variabile. Editura Tact nu putea găsi un moment mai bun să publice cartea lui Blyth. Ieșirea ediției românești a acestui tur de forță coincide cu intensificarea încercării de a reabilita respectabilitatea teoriei „austeriene”, care ne spune că decimarea statului prin tăierea cheltuielilor publice este nu doar un instrument de acumulare de credibilitate statală în fața creditorilor săi (varianta soft a teoriei austerității) sau de relansare economică (varianta ei hard), ci și impunerea unei corecte moralități publice în capitalism. Este vorba de moralitatea liberalismului economic, ansamblu ideologic plin de contradicții interne, însă mai tot timpul aflat în relații de ostilitate față de un stat presupus a fi un prădător genetic și o societate văzută ca fiind etern „populistă”. Victoria conservatorilor britanici în alegerile din mai 2015 și catastrofa fiscală a guvernului de la Atena au dezlănțuit un al doilea mare puseu austeritar, după cel din 2010‑2011. Vedeți, poporul însuși o vrea atunci când e înțelept, iată cum austeritatea a salvat Anglia de la bolile continentului, haideți să‑i arătăm lumina soarelui acestui zombie numit Keynes, care ne‑a furat mințile, precum a făcut‑o cândva strigoiul Marx.” (Cornel Ban)

 

 

Despre autor

Mark Blyth ( n. 1967), profesor de economie politică la Universitatea Brown din SUA. A editat și publicat mai multe articole și cărți importante:

Great Transformations: Economic Ideas and Institutional Change in the Twentieth Century (2002) și Austerity: The History of a Dangerous Idea(2012)

 

7 recenzii pentru Austeritatea. Istoria unei idei periculoase

  1. tact

  2. tact

    Fabian – februarie 18, 2016
    Exista foarte multe chestii tari despre Romania si auasteritatea lui BaseBoc care merita citite. Omul arata ca, culmea, suntem dati de exemplu la strangerea curelei, un fel de pisica moarta aratata Occidentului recalcitrant si apoi arta de ce e asta o prostie enorma. Mi-a placut enorm cu executa figurile tutelare are dreptei liberale, de la Locke la Friedman si altii mai noi (am retinut scoala italo-americana de economie care sunt noii rai ai austeritatii)

    Daca vreti sa stiti de ce e naspa prin sanatate si educatie bagati un Blyth. E marfa!

  3. tact

  4. tact

  5. tact

    Interviu cu Cornel Ban si Mark Blyth în numărul februarie-martie a Foreign Policy

  6. Tact Editura

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…