Oferta

PERRY ANDERSON – Considerații asupra marxismului occidental

(3 recenzii clienți)

38,00lei 30,00lei

Autor: PERRY ANDERSON

Traducere din limba engleză de Ionuț Văduva

Pagini: 170

© First published by NLB, 1976. Copyright © 1976, Perry Anderson
Originally published in the UK by Verso

© TACT, 2023

Cod Produs: 1424-1-1-1-1 Categorie:
ID Produs 7146

Descriere

PERRY ANDERSON – Considerații asupra marxismului occidental

„Istoria marxismului, începând de la nașterea sa cu puțin peste un secol în urmă, rămâne să fie scrisă. Evoluția sa, încă relativ scurtă în timp, a fost, cu toate acestea, una complexă și dispersată. Cauzele și formele metamorfozelor și transformărilor sale succesive au rămas, în mare parte, puțin explorate. Subiectul restrâns al reflecțiilor ce urmează îl constituie „marxismul occidental”, o sintagmă care nu exprimă în ceea ce o privește vreun spațiu sau timp anume. Prin urmare, scopul acestui scurt text va fi să situeze istoric un anumit corpus de lucrări teoretice și să indice coordonatele structurale care îi definesc unitatea – cu alte cuvinte, care îl constituie ca tradiție intelectuală comună, în pofida divergențelor și opozițiilor sale interne. Pentru a face acest lucru sunt necesare câteva trimiteri prealabile la evoluția anterioară a marxismului, de dinaintea apariției teoreticienilor în cauză; căci numai ele ne vor permite să observăm noutatea aparte a modelului pe care ei îl reprezintă…

…o serie de prezentări critice ale fiecăreia dintre școlile sau teoreticienii importanți ai acestei tradiții – de la Lukács la Gramsci, de la Sartre la Althusser, de la Marcuse la Della Volpe. Axat pe structurile formale ale marxismului dezvoltate în Occident după Revoluția din Octombrie, textul de față se abține de la evaluări amănunțite ale meritelor sau calităților comparative ale principalilor săi reprezentanți. Desigur că, în realitate, acestea nu sunt echivalente ori identice. Un bilanț istoric al unității marxismului occidental nu exclude necesitatea evaluării precise a diversității realizărilor din cadrul său.”

 

 

 

Despre autor

Perry Anderson (n. 1938), profesor de istorie și sociologie la University of California, Los Angeles.
Principalele scrieri: Passages from Antiquity to Feudalism (1974), Lineages of the Absolutist State (1974), A Zone of Engagement (1992), Spectrum (2005), The New Old World (2009).

3 recenzii pentru PERRY ANDERSON – Considerații asupra marxismului occidental

  1. Tact Editura

  2. Tact Editura

  3. Tact Editura

    Ștefan Baghiu- „Cu toate că plină de lucruri știute pentru cei care au lucrat cu marxismul și materialismul istoric în general (a apărut acum 50 de ani), cartea asta e cea mai bună introducere în dezvoltarea teoriei marxiste (în conexiune cu practica socialismului sau abdicarea teoriei de la practică) pe care o puteți găsi.”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…