Oferta

Tablouri vii

21,19lei 18,00lei

Autor: Pierre Klossowski
Traducere: Radu Diaconescu
140 pagini

© Éditions Gallimard, 2001
© Editura TACT, 2008

Cod Produs: 485 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4528

Descriere

Volumul Tablouri vii regrupează cele mai importante eseuri ale lui Pierre Klossowski din perioada 1936-1983. Aşa numitele “tablouri vii” constituie în fapt o culegere (în patru secvente) de dialoguri şi interogări critice a oamenilor şi lecturilor care l-au marcat pe Pierre Klossowski. Prin Nietzsche şi Sade, Kierkegaard, Rilke sau Walter Benjamin, cartea reface într-o ordine aproape cronologică traiectoria intelectuală a autorului, lăsând să transpară pe tot parcursul său motivul ce dă titlul volumului, cel al tabloului viu, care la Klossowski face legătura între pictură şi scriitură.

Prima din cele patru secvenţe amintite este formată din articolele de tinerete (1936-1937) publicate în celebra revistă Acéphale a prietenului său Georges Bataille („prezent” de altfel în fiecare text a lui Klossowski). Acestea marchează clar originea parcursului sau: Nietzsche şi Sade.

Cea de-a doua secvenţă este una a întâlnirilor, a prieteniilor cu trei dintre iluştrii săi contemporani: Rilke, Pierre Jean Jouve şi Walter Benjamin.

Atreia etapă, cea a anilor ‘60 este una a maturităţii unei opere scriitoriceşti, a împlinirii sale, în timp ce în cea din urmă secvenţă se întrevede momentul abandonului scriiturii, al rupturii şi deturului înspre pictură.

Despre autor

Pierre Klossowski (1905-2001), eseist, romancier, traducător, desenator, cineast şi filosof, a fost un personaj complex, fascinant, dar greu de clasificat. Opera sa aflată la intersecţia mijloacelor de expresie (artistice sau scriitoriceşti) a influenţat şi a fost influenţată de marile personalităţi ale culturii franceze din secolul trecut. Maurice Blanchot, Andre Breton, Gilles Deleuze, Georges Bataille sau Andre Masson datorează mult întâlnirii cu Klossowski. Este cunoscut în România doar prin romanul Scalda Dianei (Nemira, 2002).

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Tablouri vii”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…