Oferta

THEODOR W. ADORNO – Dialectica negativă

(3 recenzii clienți)

48,00lei 38,00lei

Autor: Theodor Adorno

Traducere din limba germană și prefață de Christian Ferencz-Flatz
Postfață de Alex Cistelecan

520 pagini

©Suhrkamp Verlag Frankfurt am Main 1966

© TACT, 2019

Cod Produs: 1519-1 Categorie:
ID Produs 5307

Descriere

„E ușor să citești Dialectica negativă din capul locului ca pe o lucrare de metodologie, dat fiind că, încă din prefață, Adorno se angajează în cuprinsul ei să-și „dea cărțile pe față” – chiar dacă comentariul său la această afirmație complică întru câtva o atare lectură simplistă. Căci, conform formulării sale, Dialectica negative oferă într-adevăr o clarificare a metodei, pusă la lucru în textele aplicate ale lui Adorno, dar această teorie a metodei nu vrea în tot cazul să servească drept fundament teoretic lucrărilor respective, ci mai curând drept justificare post festum, iar această schimbare de ordine implică totodată și o schimbare de funcție a considerațiilor metodologice în genere. Altfel spus: Dialectica negativă confirmă modul de a proceda al lucrărilor anterioare, care se dispensau de o fundamentare metodologică prealabilă, ajungând acum la același rezultat și prin articularea explicită a unor probleme de metodă” (din prefața lui Christian Ferencz-Flatz)

„Pe langă Hegel și Heidegger, celălalt mare interlocutor al Dialecticii negative este, desigur, Karl Marx. Într-un fel, cartea reprezintă continuarea, deznodământul, dar și epuizarea tradiției filosofice cunoscute drept „marxism occidental”, începută în anii 1920 prin Istorie și conștiință de clasă a lui Georg Lukács și Marxism și filosofie a lui Karl Korsch. Privind în sens invers această evoluție, din perspectiva pe care ne-o oferă terminusul ei – Dialectica negativă, dar și alte scrieri din ultima perioadă a lui Adorno–, putem trasa raporturile de continuitate, ruptură și întâlnire dintre Marx și Adorno, precum și poziția specifică a celui din urmă în interiorul „marxismului occidental”. Voi încerca să schițez aici aceste raporturi, așa cum se articulează ele în jurul principalelor probleme și concepte ale tradiției marxiste: originea și conceptul capitalismului; capitalismul târziu; clase și luptă de clasă; relații și forțe de producție; bază și suprastructură; teorie și practică”.( din postfața lui Alex Cistelecan)

Despre autor

Theodor W. Adorno (1903-1969), filosof, sociolog și muzicolog german. A studiat filosofia, psihologia și sociologia la Universitatea din Frankfurt, unde a obținut doctoratul (1924) cu o teză despre Husserl și abilitarea (1931) cu o lucrare despre Kierkegaard; de asemenea, în anii 1925 și 1926 a studiat compoziția la Viena sub îndrumarea lui Alban Berg. În 1933, după preluarea puterii de către naziști, a părăsit Germania, stabilindu-se mai întâi în Marea Britanie și apoi în Statele Unite ale Americii. După război a revenit în Germania, fiind numit profesor la Universitatea din Frankfurt. A fost una dintre figurile proeminente ale Institutului de Cercetare Socială (cunoscut și ca Școala de la Frankfurt). Printre scrierile lui se numără: Kierkegaard. Konstruktion des Ästhetischen [Kierkegaard. Construcția esteticului] (1933); Dialektik der Aufklärung. Philosophische Fragmente [Dialectica Luminilor. Fragmente filosofice] (împreună cu Max Horkheimer, 1947); Minima moralia. Reflexionen aus dem beschädigten Leben [Minima moralia. Reflecții dintr-o viață mutilată] (1951); Jargon der Eigentlichkeit. Zur deutschen Ideologie [Jargonul autenticității. Despre ideologia germană] (1964); Negative Dialektik [Dialectica negativă] (1966); Ästhetische Theorie [Teoria estetică] (1970).

3 recenzii pentru THEODOR W. ADORNO – Dialectica negativă

  1. Tact Editura

  2. Tact Editura (proprietar verificat)

  3. Tact Editura (proprietar verificat)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…