Oferta

Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga

(13 recenzii clienți)

30,00lei 24,00lei

Autor: FLORIN POENARU
Pagini: 267

© TACT, 2017

Cod Produs: 2491 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4673

Descriere

Florin Poenaru Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga : Cartea de față este rezultatul încercării de a gândi tranziția ca perioadă în sine și de a reflecta, în prezent, despre prezent. Ea propune o formă de practică teoretică ce vrea să distingă, în freamătul evenimentelor zilnice, imediate, structuri de durată, fiind un demers aflat la intersecția dintre știri și istoriografie – un alt nume care i s-a dat antropologiei sociale. Volumul cuprinde trei cronici contemporane. Prima, o incursiune în politica românească a tranziției, este o analiză a unor personaje-cheie ce au întruchipat la un moment sau altul, fără știrea sau voia lor, procese sociale structurale. A doua secțiune reprezintă o examinare oblică a ceea ce a fost anticomunismul românesc de după 1989 și se axează pe modul în care dosarele Securității au fost integrate ca sursă de date istorice și de judecată publică în cadrul anticomunismului, reliefând și contradicțiile insurmontabile pe care această opțiune politică și epistemică le-a generat. În fine, partea a treia oferă o istorie tematică și o interpretare politică a rearticulării stângii românești independente din perioada postcomunistă, explicând formele pe care această rearticulare le-a luat și antinomiile pe care le-a creat. Locuri comune, așadar – lucruri care ne privesc pe toți.

Din cuprins:

Clasă : Autobiografia lui Ion Iliescu / Adrian Năstase și PSD – istoria unei neînțelegeri istorice / Traian Băsescu – adversarul capitaliștilor autohtoni / Victor Ponta – exponentul parvenitismului postcomunist / Klaus Iohannis – triumful voinței de provincie / Lupta anticorupție. De la uitarea capitalismului la suspendarea politicului / Dacian Cioloș – tehnocrație și alegeri fără democrație / Liviu Dragnea – politica în cheie locală și sfârșitul PSD-ului (așa cum îl știam)

Anticomunism : Ce a fost anticomunismul postcomunist? / Secretul dosarelor Securității / Nostalgie, pedagogie, moarte /

Stânga (& feminism) : „Abundența săracilor” / Stânga în criză / Lupta din clasă / Goodbye, Lenin! / (& Feminism) Ce înseamnă bărbat feminist?

 

Despre autor

Florin Poenaru (n. 1983), doctor în antropologie socială al Central European University din Budapesta cu o teză despre relaţia dintre politică, clasă şi istorie în postcomunism. Între 2004 şi 2010 a activat ca observator electoral internaţional în diferite ţări postcomuniste. A coordonat volumele colective Epoca Traian Băsescu. România în 2004-2014 (împreună cu Costi Rogozanu; Tact, 2014) și Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil. Antologia CriticAtac 2013-2014 (împreună cu Vasile Ernu; Tact, 2014). Este coordonator al platformei CriticAtac.

13 recenzii pentru Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga

 1. tact

 2. tact

 3. tact

 4. tact

 5. tact

 6. tact

 7. tact

 8. tact

 9. tact

 10. tact

 11. tact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…