Oferta

Marea transformare. Originile politice si economice ale epocii noastre.

Autori: Karl Polanyi
(4 recenzii clienți)

60,88lei 44,50lei

Autor: Karl Polanyi
Traducere: Ciprian Șiulea
478 pagini

© Kari Polanyi Levitt
© Karl Polanyi 1944, 1957, 2001
First Beacon Paperback edition published in 1957
Second Beacon Paperback edition published in 2001

© TACT, 2013, pentru versiunea în limba română

Stoc epuizat

Cod Produs: 702 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4544

Descriere

„În 1944, în timp ce războiul reducea mare parte a Europei la o umbra a ceea ce fusese, doua cărți erau scrise de refugiați. Una, de Friedrich Hayek, Drumul către servitute, punea prăbușirea civilizației europene pe seama îndepărtării de piețe. Cealaltă, de Karl Polanyi, Marea transformare, punea prabușirea pe seama „cruciadei” liberalismului din secolul al XIX-lea de a transforma toate relațiile sociale în relații de piață: ceea ce el numea demolarea societății. După cum ne demonstrează astăzi în mod clar periferia Europei, Polanyi ar  trebuit să fie cel ascultat. Marea transformare ne arată cu ajutorul exemplului ascensiunii și declinului ordinii capitaliste liberale a secolului al XIX-lea că piețele sunt niște instituții agile, simultan făcute posibile și subminate de intervenția statului. Dar în loc să celebreze piețele și să denigreze statul, Polanyi ne avertizează că încercarea de a transforma toate relațiile sociale în relații de piață este o idee inerent periculoasă în orice perioadă.” Mark Blyth (Brown University)

În aceste vremuri, este un mare lucru să ai disponibil în traducere românească lucrarea lui Karl Polanyi Marea transformare. Această operă a sintetizat trei idei importante despre dezvoltarea capitalismului: crearea economiei de piaţă liberă a fost rezultatul unei susţinute acţiuni a statului; piaţa nerestricţionată va distruge viaţa omului şi mediul înconjurător; şi contramişcările statului şi societăţii au îmblânzit dominaţia mecanismului de piaţă. Aceste idei au dobândit o nouă actualitate odată cu reîntoarcerea economiei de piaţă după prăbuşirea socialismului de stat în Europa de Est.(Dietrich Rueschemeyer)

 

Despre autor

Karl Polanyi (1886-1964) este considerat unul din cei mai profunzi și pătrunzători istorici ai economiei. Născut la Viena într-o familie de origine maghiară, a părăsit Austria natală odată cu ascensiunea fascismului și a devenit cetățean britanic. A predat la Bennington College, Oxford University și University of London.

Lucrări principale:

Essence of Fascism [Esența fascismului] (1936)
Great Transformation [ed. rom.: Marea Transformare. Originile politice si economice ale epocii noastre, Editura Tact, Cluj, 2013] (1944)
Dahomey and the Slave Trade [Dahomey și comerțul cu sclavi] împreună cu A. Rotstein (1966)

4 recenzii pentru Marea transformare. Originile politice si economice ale epocii noastre.

  1. tact

  2. tact

  3. tact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…