Oferta

Reinterpretând simbolurile socialismului. Reinterpreting socialist symbols

Autori: Silviu Aldea
(1 recenzie client)

34,68lei 29,00lei

Carte bilingvă ROMÂNĂ-ENGLEZĂ

Autor: SILVIU ALDEA

315 pagini

Cod Produs: 1489 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4609

Descriere

„Silviu Aldea ne prezintă o lucrare neaşteptată ca tematică și perspectivă. Cartea lui discută felul în care ne raportăm la moștenirea construită a perioadei comuniste, arătând cum anume această moștenire a parcurs diverse ipostaze controversate de diferite naturi: percepţie publică, percepţie profesională, poziţionare politică, interes comercial, transfigurare artistică etc. Niciuna dintre ele nu e simplă, toate stau sub semnul partizanatului, al unei subiectivităţi greu de stăpânit. Toate ipostazele amintite sunt proiectate pe circumstanțele tulburi aduse de libertate și sunt contaminate de noile mituri și miraje care vin să se substituie celor vechi, înlocuind preţul liniştii cu cel al nesiguranţei.

Lucrarea m-a pus pe gânduri în repetate rânduri. Subiectul tratat e fierbinte și dilematic. Scriitura în sine este remarcabilă din multe puncte de vedere: fluentă, alertă, colorată, surprinzătoare, nuanţată, cu fraze substanţiale și cu formulări originale; pe scurt, cu stil. Textul are un caracter polemic stimulant, care trezeşte spiritul și incită la discuţii în mediul nostru profesional, care uneori este înclinat să accepte locuri comune, prejudecaţi și poncife netulburate de aciditatea criticii, a dubiului sau a introspecţiei. Autorul nu emite sentinţe și nici judecăţi de valoare; el încearcă să meargă mai departe, să vadă unde se poate situa o trăire autentică în acest peisaj postsocialist deopotrivă vulnerabil și rezistent.” (Ana Maria Zahariade)

Lucrarea de față este rezultatul unei cercetări de aproape patru ani în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca și a Centrului pentru Istoria și Cultura Europei Centrale și de Est (Geisteswissenschaftliches Zentrum Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas / GWZO) de la Universitatea din Leipzig.

Cuprins:

ORAȘ SOCIALIST CONTEMPORAN. GENEZĂ, CARACTERISTICI, DEVENIRI 

FORȚE DE PRESIUNE

COMPETIȚIE ÎNTRE ORAȘE 

COMODIFICAREA ORAȘELOR 

ASOCIERI NEGATIVE

NEVOI IDENTITARE

ROLURI NOI ÎN CONTEXT POSTSOCIALIST 

REZISTENȚĂ LA GENTRIFICARE 

REZISTENȚĂ LA COMODIFICARE

SPAȚII PUBLICE ȘI ACCESIBILE 

DOCUMENT ISTORIC 

SPECIFIC LOCAL 

Despre autor

Silviu Aldea (n. 1980) Absolvent al École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Villette și doctor în arhitectură, Silviu Aldea locuiește și lucrează în Cluj-Napoca, unde este asistent universitar la Facultatea de Arhitectură și Urbanism și asociat la biroul de arhitectură Atelier MASS, cu care a obţinut premii la bienale de arhitectură precum OART 2011, BNAB 2012 și BATRA 2013. A reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia în 2010 și 2012, a coordonat mai multe volume teoretice colective și a publicat în volume și reviste de specialitate naționale și internaționale.

1 recenzie pentru Reinterpretând simbolurile socialismului. Reinterpreting socialist symbols

  1. tact

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…