Oferta

MARK FISHER – Realism capitalist. Nu există nicio alternativă?

Autori: MARK FISHER
(4 recenzii clienți)

32,00lei 25,00lei

Autor: MARK FISHER

Traducere din limba engleză de Paul-Teodor Cristescu

Introducere de Ştefan Baghiu

Pagini: 126

© 2009, Mark Fisher, originally published in the UK by John Hunt Publishing Ltd

© TACT, 2022

Cod Produs: 1424-1-1 Categorie:
ID Produs 6755

Descriere

MARK FISHER – Realism capitalist. Nu există nicio alternativă?

„Ceea ce face Mark Fisher în studiile lui este pe cât de bine in­format, pe atât de îndepărtat de orice formă de „teorie înaltă”. Fisher nu vine neapărat din French Theory, adică din rezultatul mutării teoriei franceze „serioase” în lumea spectacolului, ci mai ales din apariția unei culturi digitale de comentariu și analiză teoretică de blog post 1990-2000. Fisher nu este neapărat un teoretician care aplică „teorie înaltă” unor subiecte pop, fie ele de nișă sau de masă, ci un scriitor care îmbină aproape organic teoria anticapitalistă (de la Antonio Gramsci la Fredric Jameson) cu universul de reprezentări artistice contemporane și forumurile online….

Ce este așadar realismul capitalist? În principiu, realismul capitalist este o perspectivă asupra neoliberalismului contemporan ca „ideologie hegemonică”, adică ceea ce Antonio Gramsci definea drept ideologie care își înlătură sau chiar cooptează competiția. Contemporaneitatea noastră este construită de-a gata neoliberal, spune mereu Fisher, iar atunci când încercăm să ne luptăm cu acest fapt nu facem decât să atacăm structuri pe care deja le-am internalizat. Această idee a „bântuit” scrierile lui Fisher până la ultimele postări, ajungând din condiție de analiză pop la un soi de exasperare ideologică în fața imposibilității de a imagina scenarii alternative la capitalism. Toată munca intelectuală a lui Mark Fisher, astfel, se poate sintetiza urmărind două idei obsedante. Prima, aceea că naturalizarea neoliberalismului în lumea de astăzi trebuie să fie premisa de bază atunci când analizăm fenomene sociale și medii artistice. A doua, aceea că viitorul nu mai poate fi produs (sau, oricum, că societățile în care trăim nu mai pot nici măcar „articula prezentul”), ceva ce el numește într-o altă carte, din 2014, Ghosts of My Life, „anularea lentă a viitorului”.” (Ştefan Baghiu)

 

 

 

Despre autor

Mark Fisher (1968-2017), filosof, teoretician al capitalismului târziu și critic al culturii pop, profesor și blogger britanic. O parte din scrierile sale au apărut online, iar majoritatea au fost culese și editate postum.

Principalele scrieri:

 • Capitalist Realism: Is There No Alternative?. Winchester: Zero Books, 2009.
 • Ghosts of My Life: Writings on Depression, Hauntology and Lost Futures. Winchester: Zero Books, 2014.
 • Post-Punk Then and Now(coordonator, împreună cu Gavin Butt ași Kodwo Eshun). Londra: Repeater Books, 2016.
 • The Weird and the Eerie. Londra: Repeater Books, 2017.
 • Flatline Constructs: Gothic Materialism and Cybernetic Theory-Fiction. New York: Exmilitary Press, 2018.
 • k-punk: The Collected and Unpublished Writings of Mark Fisher (2004–2016)(coordonat de Darren Ambrose, cu o prefață de Simon Reynolds). Londra: Repeater Books, 2018.
 • Postcapitalist Desire: The Final Lectures(coordonat și cu o introducere de Matt Colquhoun). Londra: Repeater Books, 2020.

 

4 recenzii pentru MARK FISHER – Realism capitalist. Nu există nicio alternativă?

 1. Tact Editura

 2. Tact Editura

 3. Tact Editura

 4. Tact Editura

  Bogdan Vătavu și Florin Dumitrescu îl pun la lucru pe Mark Fisher, analizand două fenomene realist capitaliste contemporane: Bookster și (non)tradițiile alimentare.
  https://revistatransilvania.ro/9-2023/

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…