Oferta

Contingenţă, hegemonie, universalitate

29,86lei 22,00lei

Autori: Judith Butler, Ernesto Laclau, Slavoj Žižek
Traducere: Mircea Vlad
Introducere: Florin Poenaru
444 pagini

© Verso, 2011
© TACT, 2012, pentru versiunea în limba română

Cod Produs: 339 Categorie:
Editura: Editura Tact
ID Produs 4470

Descriere

Importantă de-a lungul acestor eseuri este chestiunea strategică a hegemoniei: a modului în care este constituit câmpul politic, a posibilităților care apar printr-o abordare a câmpului politic ce se interesează de condițiile de posibilitate și de articulațiilor sale. În mod semnificativ, Laclau detectează o deplasare a teoriei marxiste dinspre postularea unei „clase universale” care ar elimina într-un final medierea politică și relațiile de reprezentare către o universalitate „hegemonică” ce consideră politicul ca fiind constitutiv legăturii sociale. Post-structuralismul abordării sale concordă cu critica totalitarismului și, mai ales, cu critica acelei figuri a subiectului „cunoscător” de avangardă care „este” toate relațiile sociale pe care le articulează și mobilizează. În timp ce Laclau îl asociază pe Hegel cu metafizica închiderii, Žižek îl înțelege ca un teoretician al reflexivității în confruntare cu Realul, iar Butler se folosește de el pentru a investiga limitele necesare ale formalismului în orice descriere a socialității. Laclau subliniază anti-totalitarismul unei abordări logice și lingvistice a problemei reprezentării, una care insistă asupra ireductibilității diferenței. Žižek ne reamintește imposibilitatea excluderii capitalului global din analiza „postmodernă” a limbajului și culturii, continuând să expună reversul obscen al puterii. Butler ridică problema modului în care noile mișcări sociale rearticulează problema hegemoniei, luând în considerare provocările pe care politicile sexuale recente le aduc teoriei diferenței sexuale, propunând un concept contra-imperialist al traducerii.

Despre autor

Judith Butler (n. 1956), filosof american. Predă filosofie politică la University of California, Berkeley. Principalele scrieri: Subjects of Desire: Hegelian Reflections in Twentieth‑Century France (1987), Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity (1990), Precarious Life: The Powers of Mourning and Violence (2004), Frames of War: When Is Life Grievable? (2009).

Ernesto Laclau (n. 1935), filosof argentinian. Predă teorie politică la Universitatea din Essex. Principalele scrieri: Politics and Ideology in Marxist Theory (1977), New Reflections on the Revolution of our Time (1990), Emancipation(s) (1996), On Populist Reason (2005).

Slavoj Žižek (n. 1949), filosof sloven. Predă în Elveția, la European Graduate School, și este cercetător la Institutul de Filosofie și Sociologie al Universității din Ljublijana. Principalele scrieri: The Sublime Object of Ideology (1989), The Indivisible Remainder: Essays on Schelling and Related Matters (1996), Repeating Lenin (2001), The Parallax View (2006), In Defense of Lost Causes (2008), Less Than Nothing: Hegel and the Shadow of Dialectical Materialism (2012).

Florin Poenaru este doctorand în antropologie socială la Central European University, Budapesta, cu o teză despre relația dintre politică, clasă și istorie în post-comunism. De asemenea, face parte din echipa de coordonatori a platformei CriticAtac. Între 2004 și 2010 a activat ca observator electoral internațional în mai multe țări post-comuniste. A publicat mai multe articole în reviste și volume colective

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Contingenţă, hegemonie, universalitate”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…